Oletko ikinä miettinyt miten elokuvatapahtuma rakentuu? Se selviää kurkkaamalla kulissien taakse.

3/20/2014

Pohjantähden alla -elokuvien tuottajan haastattelu

teksti: Sanna, Tua
kuva: Oskari


Maiju oli tuottajana Saarenmaa -projektissa Niinan kanssa. Työ alkoi jo viime vuoden helmikuussa. Aluksi piti järjestää majoituspaikka ja matkat 60 henkilölle.

Maiju ja Niina vastasi mm. autojen vuokraamisesta, catering porukan löytämisestä ja budjetista. He haastattelivat myös maskeeraajat ja puvustajat. Oli tärkeää, että tänä vuonna jokainen ryhmä saa oman maskeeraajan ja se oli tarkkaan mietitty kenet laitetaan mihinkin käsikirjoitukseen mukaan.

Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun ohjaava opettaja, ohjaajat ja tuottaja lähtivät Saarenmaalle kaksi päivää aiemmin kuin muut tutustumaan kuvauspaikkoihin ja valmistautumaan kuvauksiin. Maiju toivoo, että tämä on mahdollista myös seuraavina vuosina, sillä hän uskoo, että tästä oli suuri apu ohjaajille. He pääsivät rauhassa tutustumaan paikkoihin, saivat hetken hengähtää ja koota ajatuksiaan yhdessä ennen muiden saapumista.

Yhteistyö sujui loistavasti, tuottajat olivat tiivisti yhteydessä Saarenmaalle Mändjala Campingiin ja pitivät huolen, että siellä oli kaikki tarvittava valmiina ryhmän saapuessa paikalle. Oli hyödyllistä jutella toisen vuoden opiskelijoiden kanssa ja kuulla mitä he muuttaisivat jos lähtisivät uudestaan Saarenmaalle. Tämän ansiosta osattiin varata majoituspaikasta rantatalo, jossa ruoat saatiin valmistettua ja oli paikka missä pitää palaverit.

Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Kaksi viikkoa ennen lähtöä Viking Linelta tuli sähköposti, jossa he ilmoittivat yhtiön myyneen laivan, jolla loppu porukan piti matkustaa Tallinnaan. Toisen laivan löytämiseen, johon mahtui 55 henkilöä, paketti- sekä henkilöauto kului lähes viikko ja se oli kovan työn takana, mutta Maiju ja Niina onnistuivat siinä.

"Näin ison ryhmän huolehtiminen ja saaminen Saarenmaalla jännitti. Koko ajan oli sellainen olo, että jotain on unohtanut, pääsevätkö he varmasti laivaan ja löytävätkö Tallinnasta varatun Bussin, joka kuljettaa heidät Saarenmaalle. Jokaisen henkilökohtaiset asiat, kuten allergiat olivat myös meidän vastuulla ja joka ilta mietin onko kaikille varmasti ruokaa tarjolla mitä pystyvät syömään. Kaikki kuitenkin meni todella hienosti ja loppu viikosta pystyi jo luottamaan siihen, että asiat on hoidettu hyvin", kertoo Maiju.

Kuvausten alkaminen jännitti. Maiju ja Niina olivat rakentaneet pohjaa sille, että jokainen ryhmä pystyy parhaalla mahdollisella tavalla kohtaamaan ensimmäisen kuvauspäivän. He olivat valmiudessa auttamaan jos jotain tarvitsee viedä kuvauspaikalle ja sekä henkisenä tukena. Maiju ajoi yhtenä päivänä yhteensä 400 kilometriä ”Ei puhuta siitä” elokuvan kuvauspaikan ja majapaikan välillä.

"Kuvausviikko oli henkisesti ja fyysisesti paljon rankempi kuin osattiin odottaa. Välillä itketti ja sitten taas nauratti.  Elokuvien valmistumisen eteen on tehty todella paljon töitä. Siis todella paljon.
Olen iloinen ja ylpeä siitä, mitä olemme yhdessä saaneet aikaan. Kaikki se stressi ja valvotut yöt ovat kiristäneet jokaisen hermoja varmasti jossain vaiheessa, mutta uskon, että kaikki voivat olla ylpeitä omasta panoksestaan ja ovat myös oppineet paljon tästä projektista. Innolla odotan ensi-iltaa. Silloin juhlitaan!" Maiju kertoo.