Oletko ikinä miettinyt miten elokuvatapahtuma rakentuu? Se selviää kurkkaamalla kulissien taakse.

3/28/2014

Ei puhuta siitä -making of

teksti: Pepita
kuvat: Roni ja Elisa


KÄSIKIRJOITTAJA JUHO SEKÄ PUOMIOPERAATTORI NIKO KERTOVAT, MITÄ KUVAUSPÄIVINÄ TAPAHTUI

“Ensimmäisenä päivänä ei muistaakseni kuvattu lainkaan”, Juho muistelee.
Pojat kertovat, että päivä kului tutustuessa kuvauspaikkaan, näyttelijöihin sekä työryhmään. Koska ohjaaja oli matkustanut paikalle jo muutama päivä aikaisemmin, oli kuvauspaikka tiedossa jo ennen työryhmän saapumista. Paikka oli noin 40 km päässä majapaikasta ja juuri nämä neljäkymmentä kilometriä säästivät kuvausryhmän mm. kastumiselta, sillä muita elokuvaryhmiä häirinneet sadekuurot kiersivät lokaation.

“Tosi hyvä tuuri kävi myös siinä, että löydettiin se puu, sillä se oli aika olennainen osa tätä”, Juho sanoo.
Edellisten päivien sateiden jäljiltä maa oli vielä sen verran märkää, että kuvausryhmän auto juuttui mutaan kiinni. Hätä ei kuitenkaan ollut suuri, vaan auto saatiin vedettyä irti. Siitä seurasi kyllä pihan meneminen hieman huonoon kuntoon.




Toisena päivänä kaksi kuvausryhmäläistä olivat poissa kuvauksista. Äänimies Niko liiskasi sormensa auton oven väliin ja joutui lähtemään ensiapuun. Reissu venyi viiden tunnin mittaiseksi, eikä sairasvakuutuskorttia tietystikään ollut matkassa mukana. Poissaolijoista huolimatta kuvaukset pysyivät aikataulussa ja materiaalia saatiin hyvin kasaan.

Viimeisenä päivänä puoli tuntia ennen kuin yhden näyttelijöistä piti palata Suomeen, opettaja Pentti heitti ilmaan haasteen: “Hyvä kuva, mutta ette saaneet sitä kuvaa, missä mato menee reikään”, ja kuvaaja Jani tarttui haasteeseen. Viimehetkillä joku kuitenkin huomasi madon ja samassa oli koko kuvauskalusto käännettävä aivan toiseen suuntaan. Pojat huomauttavat, että aika riitti kuitenkin jopa ekstrakuvien kuvaamiseen.


Työryhmää sekä yhteishenkeä pojat hehkuttavat läpi haastattelun. Sairastapauksissa löytyi tuuraaja ja fiilis oli läpi kuvausten hyvä. Erityismainintoja saavat Roni, joka mm. istui puussa useamman tunnin heiluttelemassa oksia sekä toimien stunttinäyttelijänä.
 “Roni oli meidän Tarzan”, Niko nauraa.
Käsikirjoittaja Juho muistuttaa myös Aarosta, joka toimi näyttelijän roolin lisäksi lavastajana. Hän maalasi kuvausten aikana elokuvassa esiintyvän taulun itse.
“Myös tuotantopäällikkömme Laura piti meistä kaikista todella hyvää huolta”.