Oletko ikinä miettinyt miten elokuvatapahtuma rakentuu? Se selviää kurkkaamalla kulissien taakse.

3/27/2014

Verivala –elokuvan äänisuunnittelija Robert


teksti: Jari
kuvat: Jari, Melvin


VERIVALA-ELOKUVAN ÄÄNISUUNNITTELIJA ROBERT KERTOO FIILIKSISTÄÄN LEFFAN TEKEMISEN ERI ASKELEISTA

Robert oli äänittämässä ja puomittamassa kuvauksissa, joista muutama päivä oli myös Suomessa. Kovien sääolosuhteiden ja merellä kuvaamisen takia kaikki Virossa äänitetty materiaali oli käytännössä käyttökelvotonta.

Tämän takia atmoja (taustaääniä) nauhoitettiin Robertin kotikaupungissa Porvoossa parin päivän ajan. Vaikeaa oli löytää hiljaisia paikkoja tuulen huminan ja meren kohinan äänittämiseen, koska lentokoneet tuppasivat lentämään kaupungin yli jatkuvasti aiheuttaen melusaastetta.

Editointi hoitui kotona ja lopullinen äänen istutus kuvaan tapahtui studiossa. Atmojen valmistuttua seuraavaksi vuorossa oli dialogin ja nonverbaalisten (ähinä ja puhina) jälkiäänityksiä. Tämä toteutettiin koulumme studiossa vuodenvaihteessa.

Tuona aikana elokuvan musiikki sävellettiin Juhon ja Robertin yhteistyönä ja lopulliset äänitysversiot saivat muotonsa helmikuun alkupuolella. Sen jälkeen oli vuorossa elokuvan miksaus.



Robert kertoo, että ohjaajan kanssa on tehty läheistä yhteistyötä. Musiikki oli yksi isoimmista puheenaiheista ja siihen käytettiin paljon aikaa. Haettu äänimaailma oli kaikille jo alusta alkaen selvä ja sitä sovellettiin jonkin verran leffan rakentuessa pala palalta.