Oletko ikinä miettinyt miten elokuvatapahtuma rakentuu? Se selviää kurkkaamalla kulissien taakse.

3/25/2014

Hetkiä Ajelehtia-elokuvan parissa

teksti: Iina

AJELEHTIA-ELOKUVAN OHJAAJA EMMA KERTOO ELOKUVAN KUVAUKSISTA


Kuvassa on pääosaa Paulia näyttelevä Juuso ja Paulin isää näyttelevä Tomi. Kuva otettiin keväällä ennen kuvausten alkamista, viimeisissä lukuharjoituksissa. Kummatkin näyttelijät löytyivät koululla järjestetyn castingin avulla. 


Toinen kuvauspäivä Suomessa ennen Saarenmaalle lähtöä. "Löydettiin pitkien etsintöjen jälkeen apulaisohjaaja Reetan kanssa kiva poukama Lauttasaaressa ja saatiin omasta mielestäni elokuvan hienoimpia kuvia otettua täällä", Emma kertoo. "Oli tosi kaunis kevätsää ja kaikki sujui ainakin omasta mielestäni tosi hyvin. Kuvaaja sai lainata kuivapukua, ja Aaron jaksoi todella reippaasti kuvata vedessä koko päivän."


Saarenmaalla kuvausryhmä löysi pitkän hiekkatien, jossa oli suhteellisen vähän liikennettä kuvausten aikana, vaikka pari ohikulkijaa koirineen tulikin välillä keskeyttämään kuvaukset ihmettelyllään. Paahtavassa auringossa vietettiin aika pitkiäkin aikoja. Emman mielestä ikimuistoisin hetki tässä kuvauspaikassa oli päivän viimeisen kuvan jälkeen, kun alkoi sataa kaatamalla ja pieni osa työryhmästä odotteli, että heidät haettaisiin takaisin majoitusalueelle. "Vaatteet kastuivat läpimäräksi, eivätkä ne tainneet kuivua ennen kuin vasta kotona Suomessa", ohjaaja sanoo. 


Suomi-kuvauksissa Lauttasaaressa, työryhmä sai lainata perhetuttujen asuntoa kuvausten ajan ja muun muassa maskeeraus hoidettiin siellä. Kuvassa on Pukua näyttelevä Atso ja maskeeraaja Kaylin.Taustalla istuu Markku. "Oli hurjaa ja hieno kokemus nähdä, miten taitavasti maskeeraajat tekivät aidon näköisiä haavoja."


Kuvaaja Aaron ensimmäisenä kuvauspäivänä Suomessa. Kuvanottohetkellä kuvataan lähikuvaa valokuvasta, joka on Paulin yöpöydällä. "Saimme käyttää järjestelmäkameraa elokuvan kuvaamiseen, vaikka opettajat olivat ensin kovasti sitä vastaan. Itse olen todella tyytyväinen, että päädyimme kuvaamaan sillä."   


Kuvausten päätyttyä Lauttasaaressa, näyttelijät hassuttelivat maskit naamassa. Videossa on Markku, Atso ja Teemu. Erityismaininta maskeeraajille sekä puvustajille, jotka tekivät suuren työn, jotta lopputulos näyttäisi uskottavalta. 

"Elokuvan tekeminen oli todella rankkaa sekä fyysisesti että henkisesti, mutta tekisin ehdottomasti kaiken uudestaan jos annettaisiin mahdollisuus. Olen hyvin ylpeä meidän työryhmästämme ja siitä työstä, mitä kaikki on tehneet elokuvan valmistumisen eteen. Saarenmaan matka on yksi parhaista koulumuistoista ja tulen varmasti muistelemaan etenkin Viron matkaa lämmöllä vielä vanhanakin. Se oppi, mikä koko Saarenmaa-projektista on tullut, on mittaamattoman arvokasta - enkä varmasti olisi samanlainen ihminen kuin mitä olen nyt, ilman tätä."